نمایندۀ مردم بلخ در مجلس گفته است: افغانستان سعی میکند که ایالات متحده امریکا در بخش آموزش، تجهیز و گسترش نیروهای امنیتی افغانستان و همچنین تقویت زیرساختهای اقتصادی به این کشور کمک کند. از سوی دیگر امریکا هم در تلاش برای تعریف سندی به نام پیمان امنیتی به دنبال منافع و خواستههای خود است.
به گزارش انصار، (محمد عبده) نماینده مردم ولایت (بلخ) در پارلمان در گفتوگو با خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری فارس، اظهار داشت که جامعه جهانی با شعار حمایت و مبارزه با تروریسم وارد افغانستان شد و اکنون با طرح خروج نیروهای خارجی از کشور، ظاهرا علاقمندیهایی برای ادامه مناسبات افغانستان و برخی کشورها مانند امریکا بوجود آمده و این در حالی است که هرکشوری به دنبال کسب منافع خویش است.
وی افزود: افغانستان سعی میکند که ایالات متحده امریکا در بخش آموزش، تجهیز و گسترش نیروهای امنیتی افغانستان و همچنین تقویت زیرساختهای اقتصادی به این کشور کمک کند.
از سوی دیگر امریکا هم در تلاش برای تعریف سندی به نام پیمان امنیتی به دنبال منافع و خواستههای خود است.
محمد عبده، رسمیت خواستههای امریکا را در ایجاد و امضای یک سند دانست و گفت: امریکاییها سعی میکنند تا قبل از فرارسیدن سال 2014 و انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، سند امنیتی با افغانستان را به امضا برسانند تا حضور نیروهای نظامی این کشور پس از 2014 مشروعیت داشته و مبتنی بر پیمانی بین دولتهای افغانستان و امریکا باشد.
این نماینده پارلمان با اشاره به اعلام کم اهمیتی تعیین زمان امضای پیمان امنیتی با امریکا از سوی دولت افغانستان اظهار داشت که حامد کرزی زمان را مهم ندانسته ولی پیمان امنیتی را مهم دانسته است.
این در حالی است که بایستی منافع و مطالبات مردم افغانستان در این پیمان برآورده شود.
وی افزود: آنچه که برای مردم و دولت افغانستان اهمیت دارد، مطالبات و خواستههای مردم این کشور است و به همین سبب کرزی گرفتن تضمینی برای مطالبات مردم را در اولویت قرار داده است.
عبده تاکید کرد که دولتهای دوکشور برای به دستگیری اهرمهای فشار در مذاکرات، کوشش میکنند تا زودتر به خواستههای خود دست یابند. بنابراین امریکاییها به دنبال اهرم فشار هستند اما معلوم نیست دولت افغانستان چقدر تسلیم این فشارها میشود.
وی افغانستان را یک کشور مستقل بیان کرد و با اشاره به امضای پیمان استراتژیک کابل-تهران اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران همواره به عنوان یک همسایه خوب در شرایط جنگی و در مورد پذیرش مهاجرین افغان و در بازسازی این کشور سهم موثری داشته است بنابراین افغانستان نمی تواند به دلیل داشتن مناسبات با مجموعه غرب از روابط و مناسبات نیک با ایران چشم پوشی کند. این در حالی است که اگر امضای پیمانهای استراتژیک افغانستان با وجود تامین منافع در جهت تقویت حاکمیت ملی کشور انجام شود و از خطوط قرمز آن عبور نشود در تناقض با سایر پیمانهای امضا شده افغانستان با کشورهای همپیمانش نیست.
نماینده پارلمان کشور تاکید کرد: مهم اینجاست که افغانستان به عنوان سرزمینی علیه منافع سایر کشورها مورد استفاده قرار نگیرد.
عبده، جلوگیری از دخالت پاکستان و حمایت از شورشیان مسلح را از نگرانیها و یکی از شروط کشور برای امضای پیمان امنیتی با امریکا شمرد و خاطرنشان کرد: افغانستان از جدیت پاکستان در مبارزه با تروریسم نگرانی دارد و این کشور بایستی با بستن پایگاه شورشیان مسلح و سلب آزادی فعالیت آنها در جهت منافع مشترک تلاش نماید.
وی تاکید کرد: پاکستان بایستی درک کند که تروریسم تنها در افغانستان فاجعه خلق نکرده بلکه در پاکستان نیز بسیار تاثیرگذار بوده و این موضوعی انکار ناپذیر است، بنابراین اگر طالبان افغانستان دشمن امنیت کشور است، طالبان پاکستان نیز دشمن امنیت پاکستان هستند.
این نماینده پارلمان در پایان خاطرنشان کرد که اگر برای افغانستان اطمینان و تضمینهایی از سوی امریکا درباره اختلاف با پاکستان، کمک به نیروهای امنیتی و تلاش برای ایجاد زیر ساختهای کشور داده نشود و سایر شروط افغانستان نیز تامین نشود، پیمان امنیتی افغانستان-امریکا امضا نخواهد شد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/459